Risikostyring er i dag vigtigere end nogensinde før. I en global og kompleks verden, som enhver organisation er en del af, er der flere risici end nogensinde før. Derfor er risikostyring en helt afgørende proces, som enhver topledelse bør have et stærkt fokus på, så organisationen kan bevare kontrollen og overblikket.
Hos Kiming AB har vi mange års erfaring med risikostyring i større organisationer inden for mange forskellige brancher. Vi hjælper topledelser med at implementere risikostyring på en simpel og overskuelig måde. Vi hjælper bl.a. med at kortlægge og vurdere risici og udarbejde en handlingsplan, som imødekommer de risici, som organisationen måtte stå overfor.
Et risikostyringssystem er afgørende for at forebygge økonomiske tab
Når jeg arbejder med risikostyring, tager jeg altid afsæt i et anerkendt risikostyringssystem. Et risikostyringssystem er et struktureret og systematisk framework, som bruges til at identificere, vurdere, overvåge og ikke mindst minimere risici.
Ved at anvende et risikostyringssystem sikres det, at risici håndteres proaktivt og strategisk frem for reaktivt. Det er en fordel, da det giver mulighed for at forudse og minimere risici, før de når at påvirke organisationen.
Formålet med at anvende et risikostyringssystem er kort sagt at skabe en robust ramme, der gør din organisation eller virksomhed i stand til at handle proaktivt på risici, så sandsynligheden for uønskede hændelser minimeres.
At anvende et risikostyringssystem er således afgørende for at forebygge økonomiske tab og sikre overholdelse af lovgivning af regler, men også til beskyttelse af organisationens omdømme, som kan blive negativt påvirket af datalæk eller lignende hændelser.
IT risikostyring er et område for sig
IT risikostyring handler bl.a. om at forebygge og afværge it-relaterede risici, som fx datalæk. I takt med, at flere og flere virksomheder i dag digitaliserer store dele af deres interne og eksterne processer og aktiviteter, er IT-risikostyring blevet et helt afgørende fokusområde for alle organisationer og virksomheder.
Ligesom risikostyring generelt handler IT risikostyring om at identificere, vurdere, overvåge og håndtere risici. Med IT-risikostyring er der særligt tale om risici, der er forbundet med organisationers IT-systemer, data, GDPR og it-infrastruktur.
IT-risikostyring er et område, der får større og større fokus, ikke mindst i takt med den øgede opmærksomhed på GDPR og de skærpede krav, som bl.a. Datatilsynet er begyndt at håndhæve mere konsekvent.